Je hebt soms van die periodes dat er voor je gevoel geen einde komt aan je to-do lijst. Heb je er net iets afgestreept, dan staat er al weer een nieuwe ‘to do’ op. Dit frustreert enorm en brengt veel stress met zich mee. En omdat het zo eindeloos lijkt, zie je er ook niet zo snel verbetering in komen. Hoe kun je dit anders doen?

Delen met elkaar
Wij vrouwen staan er bekend om dat we beter kunnen communiceren en sociaal sterker zijn dan mannen. Maar waarom is de communicatie met je partner dan soms zo moeilijk? Is het echt zo dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars? En ligt het alleen maar aan hem of durf je ook ‘je hand in eigen boezem te steken’?

Laat je partner weten wat jij belangrijk vind in het leven en wat werkt voor jou. Dit kunnen zaken zijn rondom de opvoeding of de verdeling van werkdagen. Denk daarbij ook aan het effect op jezelf van genoeg me-time. Het is belangrijk om je partner te vertellen wat dit met jou doet en welk positief effect het heeft op jou, jullie relatie en gezin. Zo geef je aan dat je ook zíjn steun nodig hebt om daadwerkelijk die tijd voor jezelf te nemen. Vergeet niet dat je pas goed voor anderen kan zorgen, als je goed voor jezelf zorgt!

Delen van verantwoordelijkheden
Maak duidelijke afspraken met je partner over de zaken die elke dag weer terugkomen, zoals de verdeling van het huishouden, de zorg voor de kinderen of het werk. Wees eerlijk in wat jij wilt. En… blijf communiceren. Zorg ervoor dat jíj niet altijd degene bent die bepaalde taken naar zich toetrekt, want dan komt je bord wel heel vol te liggen! Ook niet als je denkt dat jij de enige bent die deze taken goed kan uitvoeren, zoals de zorg voor de kinderen of de opvoeding.

Vergeet je ook niet in te leven in de wensen van de ander: wat wil je partner? Het is belangrijk dat iedereen tevreden is over de taakverdeling!

Durf te delen, durf te vragen en durf te doen!

DOEN DUS!
Door te delen met je partner zul je ervaren dat je leven makkelijker wordt en lichter voelt. Je hoeft je niet meer voor alles verantwoordelijk te voelen, je laat merken wat jij echt belangrijk vindt in het leven en je hebt meer aandacht en tijd voor elkaar. Je zult zien dat je meer tijd overhoudt voor leuke dingen die jou en je gezin energie geven!

PS1: heb je geen partner, deel je stress en ‘volle bord’ dan eens met een goede vriendin, je moeder, je (schoon)zus of een buurvrouw met een luisterend oor. Wie weet wil zij enkele verantwoordelijkheden met je delen!

PS2: Het kan ook zijn dat je niet thuis, maar op je werk veel op je bord hebt liggen en dat je daardoor veel stress ervaart. Ga dan het gesprek met je collega’s of je leidinggevende aan. En bekijk welke andere afspraken er kunnen worden gemaakt qua taakverdeling, verantwoordelijkheden, projecten en andere zaken.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.

Comments are closed.