Een voornemen is zo gemaakt
Afvallen, stoppen met roken, geen alcohol meer, zijn voornemens die redelijk wat mensen hebben. Je begint elke maandag weer om je voornemen ten uitvoer te brengen om het in de loop van de week alweer in een hoge boom te hangen.
Je wilt van alles anders en liever gister dan vandaag. Als dat niet lukt, dan kun je er net zo goed mee stoppen, want je hebt het nu toch al verpest.

Verbind je met je doel
Zwart-wit denken is, net als het hebben van onrealistische verwachtingen, een dealbreaker pur sang. Gedrag dat jij al jaren met je meeneemt laat zich niet van de een op andere dag bij de vuilnis zetten. Het vraagt ook meer van jou, dan je sec iets voor te nemen. Een voornemen is veel te vrijblijvend en zorgt ervoor dat je jezelf er makkelijk onder uit laat komen. Op het moment dat jij een beslissing neemt om jezelf te verbinden met je doel, dan zul je merken dat je in beweging komt.

Oefenen als je ervoor staat
Gedragsverandering kost bereidheid, energie, durven vallen en weer opstaan. Het is een proces dat gepaard gaat met jezelf durven confronteren, eerlijk zijn en je angsten in de ogen kijken. Bijkomende hindernis is, dat je pas kunt oefenen als je er voor staat. Juist op het moeilijkste moment vraagt het van jou om je saboterende gedachten te doorstaan en het aan te gaan om bepaald gedrag anders te benaderen.

Doorbreken van vertrouwde patronen
Onze hersenen houden niet van veranderingen die houden het liever bij hoe het is.
Lekker op de automatische piloot, geen moeite hoeven doen; geconditioneerd reageren is wel zo prettig. De angst om je vertrouwde patronen te doorbreken is groter, dan de pijn van het voortzetten van je oude gedragspatronen. Nu weet je wat je hebt en je weet als je dit gaat doorbreken niet wat ervoor in de plaats komt.

De kracht van de herhaling
Je zult dus dagelijks bewust aandacht moeten geven aan het gedrag dat je wel wilt. Je onderbewustzijn heeft behoefte aan positieve boodschappen, dan zal hij alles in het werk stellen om aan jouw wens gehoor te geven. Door de kracht van de herhaling zal het nieuwe gedrag je steeds meer eigen worden en steeds iets makkelijker worden om het in de dagelijkse praktijk te brengen.

Je hebt gedachten; je bent ze niet
Je hebt gedachten; je bent ze niet! Gedachten gaan en komen. Het is aan jou welk gewicht je eraan hangt. Door meer afstand van je gedachten te nemen, door bijvoorbeeld uit je hoofd op papier te gaan zul je al merken, dat ze minder invloed op je hebben.
Gedachten gaan heel snel en lijken waar, maar zijn dit vaak niet. Toets je gedachten eerst voor je erin geloofd. Is het waar wat je denkt? Helpt deze gedachte jou? Wat kun je beter denken? Dit zijn vragen die jou kunnen helpen om tot realistische gedachten te komen.

Ga jij de reis aan?
Als je dit proces kunt zien als het jezelf gunnen van een andere kijk op de manier hoe jij met situaties omgaat, maak je een reis door die je versteld doet staan, van jezelf en jouw mogelijkheden. Mocht je in je proces begeleiding willen hebben, dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.