profile pictureIngrediënten voor een leuk leven

Hidde, man van 36 jaar, heeft alle ingrediënten om een leuk leven te leiden; leuke vrouw, twee gezonde kinderen en een goede baan.  Met zijn gezin woont hij in een ruim huis in een gezellige buurt. Hidde heeft ook een fijne vriendengroep waar hij leuke activiteiten mee onderneemt.

Geen reden tot klagen
Hidde geeft tijdens de intake aan, last te hebben van somberheid en piekergedachten. Hidde neemt het zichzelf kwalijk, dat hij zich zo voelt en niet ‘normaal’ kan doen. Hij heeft naar eigen zeggen, namelijk, helemaal geen reden tot klagen. Hidde wil zich blij voelen en kunnen genieten van zijn vrouw en kinderen. Hij wil zijn somberheid en gepieker het liefst per direct elimineren.

Somberheid en gepieker
Gevoelens van somberheid en het gemaal is niet nieuw voor Hidde. Vanaf zijn kindertijd heeft hij perioden waarin hij zich lusteloos voelt en zijn gedachten overuren draaien. De sfeer in zijn gezin was bedrukt en de ouders van Hidde droegen veel leed met zich mee. Hidde voelde zich al jong verantwoordelijk voor het wel en wee van zijn ouders. Hierdoor heeft hij weinig onbekommerd kind kunnen zijn.

De last van zijn ouders
In het hier en nu draagt Hidde nog steeds de last van zijn ouders op zijn schouders. Hij voelt zich schuldig als hij geniet en zorgeloze momenten heeft. Het komt vaak voor, dat ballast, van generatie op generatie wordt doorgegeven. De loyaliteit naar de ouders is zo sterk, dat het Hidde belemmerd om contact te maken met zijn wensen. Hidde wil graag meer ruimte in zijn hoofd en meer genieten van alles wat er wel is.

Teruggeven van de ballast
De ballast van zijn ouders mag Hidde aan hen teruggeven. Het begint ermee, dat Hidde mag kijken naar zijn jeugd en de sfeer die er heerste. Hidde vindt het namelijk niet netjes om hier over te praten. Zijn ouders konden er ook niks aan doen dat zij zo in het leven stonden.

Het gaat niet over schuldvragen of over goed of fout. Het is wel belangrijk, dat Hidde zichzelf erkenning geeft en zijn huidige gedrag in de context kan plaatsen.

De bevrijding van uiten
Hidde heeft vanuit zijn opvoeding overtuigingen opgedaan en deze mag hij onderzoeken. Dienen ze hem nog of mag hij ruimte maken voor een andere kijk? Door de gesprekken en de opdrachten wordt Hidde geconfronteerd met zichzelf en zijn verleden. Er komt veel boosheid en verdriet naar boven. Hidde heeft zolang emoties onderdrukt, dat hij naar binnen is geklapt. Na de eerste schrik ervaart Hidde het uiten van zijn gedachten en gevoelens als een bevrijding.

Rust en overzicht
Hidde mag steeds meer van zichzelf. Hij is beter in staat om situaties te relativeren en minder op zichzelf te betrekken. De handvatten om anders met zijn gedachten om te gaan pikt Hidde snel op. Hij ervaart door meer in het hier en nu te zijn, dat het leven een stuk rustiger en overzichtelijker is.

Om de ballast van zijn ouders ook symbolisch terug te geven laat ik Hidde 2 ballonnen opblazen en op het strand loslaten.  Hidde heeft een zware jas uitgedaan en gaat een stuk luchtiger door het leven.

Herkenning
Welke ballast draag jij mee uit je verleden? Hoelang wil jij die ballast nog dragen?

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.