profile pictureLange afstandsrelatie
Karel (47) is vader van twee dochters; Jane (14) en Lonneke (17). Drie jaar geleden is Karel gescheiden en sinds 1,5 jaar heeft hij een relatie met Mariska (43). Mariska komt oorspronkelijk uit Eindhoven en Karel uit Den Haag. De eerste paar maanden was het op en neer rijden voor Mariska geen probleem. En als de kinderen bij zijn ex waren, dan kwam Karel naar haar toe. De twee merken wel dat de afstand hen nu steeds meer opbreekt.


Verhuizen uit naam van de liefde
Karel en Mariska willen graag meer tijd met elkaar doorbrengen dan nu het geval is. Ze spreken regelmatig over samenwonen, maar het is voor Karel geen optie om naar Eindhoven te verhuizen. De band tussen hem en zijn dochters wil hij niet op het spel zetten. Mariska heeft geen kinderen, maar Eindhoven is wel de plek waar zij haar familie, werk en vrienden heeft. Zij zal met een verhuizing veel moeten inleveren. De liefde die zij voor Karel voelt is echter zo sterk, dat Mariska de stap wil zetten om haar biezen te pakken.

Te vrij
Mariska en Karel kopen samen een nieuwe woning met voldoende ruimte voor zijn dochters.
Het contact dat Mariska met de meiden heeft is goed te noemen en zij verwachten dan ook geen problemen. Jane en Lonneke logeren regelmatig bij Karel en Mariska. Het contact is, nu Mariska echt met Karel samenwoont, intenser geworden. Zij maakt nu meer deel uit van het gezinsleven dan voorheen. Het valt Mariska nu onder andere op, dat Karel zijn dochters heel vrij laat en bijna geen regels heeft.

Opgekropte irritaties
Mariska houdt van een opgeruimd huis en zij is het niet gewend, dat haar huis in no time een rommeltje is. Het irriteert haar steeds vaker, dat Karel zijn dochters niet aanspreekt op de rommel die zij achter laten en op hun kamers verzamelen. Mariska spreekt zich niet uit naar Karel, maar kropt haar ongenoegen op.

De bekende druppel
Op een zaterdagochtend, Karel is een boodschap halen, schiet Mariska uit haar slof tegen Jane.
Mariska had zich zo lang ingehouden en de zure melklucht uit de kamer van Jane, was voor haar de druppel. Jane krijgt de volle laag van Mariska. Mariska zit huilend op de bank als Karel terug van het boodschappen doen komt. Jane zit boven op haar kamer en heeft de muziek loeihard aanstaan. Karel hoort van Mariska wat er net is gebeurd en is van mening dat Mariska niet zo uit haar slof had moeten schieten. Mariska erkent dat zij niet zo boos had moeten worden, maar ze had zich al zo lang ingehouden. Ze voelt zich soms een vreemde in haar eigen huis.

Tussen twee vuren
Karel vindt het heel vervelend dat Mariska zich zo voelt, maar wil dat zijn dochters zich ook welkom voelen. Hij voelt zich tussen twee vuren zitten. Karel wil beide partijen niet afvallen en piekert zich suf over een mogelijke oplossing. Via via komt Karel bij mij (personal coach) terecht, omdat hij deze situatie graag met een onafhankelijk persoon wil bespreken.

Uitspreken van verwachtingen
Nu gaat het om rommel in huis, maar het is te verwachten dat dit soort situaties (in een andere vorm) zich vaker voor gaan doen. Het is belangrijk, dat zodra je met kinderen te maken hebt, je met elkaar bespreekt wat je van elkaar verwacht. Ook is het zaak dat je je bewust bent van je valkuilen en dat je open met elkaar kunt communiceren. Mariska heeft in dit geval te lang geslikt, terwijl zij het er niet mee eens was. Resultaat is dat de melk overkookt en er een vervelende situatie ontstaat.

Baat bij grenzen
Karel en Mariska besluiten, om een aantal gesprekken samen met mij te voeren, met als doel beter met elkaar over de opvoeding te kunnen communiceren. Karel leert dat hij grenzen mag stellen naar zijn dochters. Hij liet een hoop toe, omdat hij zich schuldig voelde over de scheiding met hun moeder. Kinderen hebben juist duidelijkheid nodig als ze in een nieuwe, nu nog onveilige situatie, terecht komen. Karel merkt dat de Jane en Lonneke er inderdaad baat bij hebben, nu hij aangeeft wat de gezinsregels zijn.

Positieve effect van assertief communiceren
Mariska leert op assertieve wijze communiceren en haar zelfvertrouwen groeit. Dit heeft ook een positief effect op de relatie met Jane en Lonneke. Iedereen vindt stap voor stap zijn draai en de sfeer is zichtbaar verbeterd.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.