profile pictureWanda (38) is opgegroeid in een gezin waar dagelijks geweld plaatsvond. Joop, de vader van Wanda, was extreem jaloers en deze angst uitte zich in het overmatig controleren van zijn vrouw Ariane.Hij wilde, bijvoorbeeld, van minuut tot minuut weten waar Ariane was en met wie. Ook wilde Joop zijn vrouw zoveel mogelijk aan huis binden door allerlei taken voor haar te bedenken. Als Ariane, iets deed wat in haar vaders ogen niet door de bocht kon, sloeg hij haar.

Voelbare angst
De sfeer thuis was gespannen. De angst van Wanda’s moeder was voelbaar. Als het bijna 17.30 uur was, de tijd waarop Joop uit zijn werk kwam, begon Ariane zenuwachtig te worden. Als er vriendjes waren, dan moesten deze snel wegwezen en het huis moest spik en span zijn.
Joop wilde rust als hij thuis was. Geen rommel en lawaai, dat trok hij niet.

Klappen of geen klappen?
Haar vader liep altijd een controle rondje door het huis. Joop had een afkeer van stof en hij ging zelfs met zijn vingers langs de plinten om te checken of deze stof vrij waren. Op deze momenten zat Ariane gespannen in de keuken te wachten op Joop. Zou hij haar werk goed genoeg vinden of zou zij klappen krijgen?

Bezitnemende boosheid
Het leven in angst heeft een grote impact op Wanda. Zij ervaart in het hier en nu veel boosheid naar Joop en Ariane. Wanda begrijpt niet dat haar ouders nooit gescheiden zijn. Wanda had ook graag een fijne jeugd gehad, waarin ruimte was voor liefde en geborgenheid.

Naast de boosheid op haar ouders, is Wanda ook boos op zichzelf. Keer op keer trekt zij mannen aan, die ook dominant en jaloers zijn. Wanda is er helemaal klaar mee en wil graag met haar boosheid en patronen aan de slag.

Weggedrukt emoties, groeit in het onderbewuste
Wanda vindt het zonde van haar energie om boos te zijn. Eigenlijk mag zij niet boos zijn van zichzelf. Door de sessies met mij (personal coach) ervaart Wanda, dat zij wel boos mag zijn. Dat gevoel is er tenslotte. Juist door het te vermijden/te onderdrukken wordt de boosheid een big issue. Het mag er niet zijn, dus groeit het in het onderbewuste. Het kan zelfs bezit van je nemen. Wanda leert dat als haar oordeel eraf mag, dat zij boos kan zijn, zonder erin te hoeven verdwijnen.

Opdoen van nieuwe ervaringen
Vanuit de ruimte die in Wanda ontstaat, kan zij ook makkelijker naar zichzelf kijken. Wanda heeft weinig vertrouwen in zichzelf; ze is angstig om situaties niet aan te kunnen. Hierdoor leunt Wanda op anderen en dominante mannen hebben hier een neus voor. Deze mannen nemen Wanda graag onder hun hoede. Naast haar angstige en afhankelijke kant heeft Wanda ook een kant in zich, die juist nieuwe ervaringen wil opdoen. Los van een ander en in contact met zichzelf.

Op avontuur met zichzelf
Door intensief te werken aan Wanda’s gevoel van eigenwaarde durft zij meer en meer uit haar comfortzone te stappen. Wanda gaat situaties aan, die zij eerder uit de weg ging vanuit angst. Wanda heeft nu tools, die zij in kan zetten om zichzelf op te peppen en gerust te stellen.
Puur door het avontuur aan te gaan, los van de uitkomst, boekt Wanda succeservaringen. Deze successen verankert Wanda door ze op te schrijven.

Begrip als ingang
De relatie met haar ouders verloopt soepeler nu Wanda het verleden in de context kan plaatsen. Begrip als ingang biedt Wanda de nodige rust. Doordat Wanda haar ‘ik’ heeft verstevigd trekt zij een ander type man aan.  Op dit moment gaat het zelfs zo goed, dat zij weer blij aan het daten is.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.