profile pictureEen besluit vanuit angst.

Marina (45) heeft een besluit genomen. Na een aantal stukgelopen relaties wil zij, dat haar huidige relatie slaagt.Marina heeft een zoon Kevin(6) met Imar en een dochter Yasmine (21) uit een eerdere relatie. Marina heeft minimaal contact met Yasmine. Zij is na de scheiding met haar vader mee naar Tunesië gegaan. Yasmine was op het moment van de scheiding 8 jaar.

Groot gemis
Marina heeft veel verdriet en mist haar dochter elke dag. Ze voelt zich machteloos. Yasmine voelt er niets voor om naar Nederland te komen. Het lijkt alsof ze contact met Marina heeft, omdat het hoort en niet omdat Yasmine het ook fijn vindt. De ex van Marina heeft Yasmine veel nare verhalen over haar moeder verteld. Marina zou Yasmine in de steek gelaten hebben en een slechte Westerse vrouw zijn.

Eigen werkelijkheid
Yasmine haar vertrouwen in Marina lijkt beschadigd. Marina had gehoopt, dat als Yasmine volwassen zou zijn, het contact beter zou worden; dat zij zich minder zou laten beïnvloeden door haar vader en haar eigen stem zou laten horen. Er zijn momenten waarop het lijkt dat Yasmine meer contact wil, maar als Marina hier op inspeelt kruipt Yasmine weer in haar schulp.

Niet gezien en gehoord voelen
De relatie met Imar is niet zoals Marina het graag wil. Marina voelt zich niet gezien en niet gehoord door Imar. Hij kan haar niet bieden wat zij graag wil. De frustraties in Marina lopen steeds hoger op. Dagelijks zijn er woordenwisselingen, die vanuit Marina, gepaard gaan met verbaal geweld. Imar weet niet hoe hij hier mee om moet gaan. Hij geeft Marina, om haar te sussen, vaak haar zin en haar gelijk.

Ongezonde situatie
Marina is overduidelijk niet gelukkig met Imar, maar zij wil koste wat het kost bij hem blijven.
De gedachte aan nog een scheiding en een kind dat uit haar leven verdwijnt, maakt Marina zo intens verdrietig, dat zij haar gezin bij elkaar wil houden. Marina beseft, dat zij wel in beweging heeft te komen, omdat de huidige situatie voor haar, Imar en Kevin ongezond is.

De wet van de aantrekkingskracht
In de eerste sessie die ik (personal coach) met haar doe, wordt duidelijk dat Marina uit een gezin komt, waarin ook niet gecommuniceerd werd. Vader en moeder leefden langs elkaar heen en Marina werd aan haar lot overgelaten. Marina trekt elke keer partners aan, die ook moeite hebben met communiceren. Marina heeft vanuit haar achtergrond van verwaarlozing de neiging om haar gevoel van leegte te vullen met input van buitenaf.

Contact maken met jezelf
Marina mag zichzelf gaan zien en horen, zodat zij haar eigen leegte kan vullen. Door 3 contactmomenten op een dag te hebben staat zij bewust stil bij haar gevoel, wensen en behoeften.
In het begin ervaart Marina veel weerstand en verzet. Zij wordt uit haar comfortzone getrokken en behoorlijk gesaboteerd. Met geduld en de nodige steun vindt Marina haar weg hierin. Haar gedrag naar Imar en Yasmine verandert. Marina wordt rustiger en kan zich beter verplaatsen in de ander.

Herkennen van je signalen
Vanuit deze rust kan er ook gewerkt worden aan Marina’s manier van communiceren. Haar neiging om zich verbaal agressief te uiten komt voort uit; opgekropte emoties, angst en onzekerheid. Marina leert eerst om haar signalen te herkennen. Wanneer haar ademhaling versnelt en als Marina gaat friemelen is het tijd om de ‘bel’ te horen. Op het moment dat Marina in haar emotie zit is het lastig om een gesprek te voeren. Het is belangrijk dat Marina vanuit haar ‘ik’ leert communiceren en niet vanuit de aanval.

Geweldloos communiceren
Marina communiceert steeds meer op een verbaal geweldloze manier en het werpt zijn vruchten af. Zowel haar relatie met Imar als met Yasmine verandert en ook Kevin gedijt goed met de rust die nu in huis is. Marina komt op dit moment nog 1x per maand om zichzelf ‘scherp’ te houden en haar repertoire uit te blijven breiden.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.