Goed zoals je bent
Wolter (25) snapt er geen bal meer van. Hij krijgt regelmatig te horen, dat hij goed is zoals hij is.
Wolter kan hier niks mee. Hij vindt zichzelf helemaal niet goed zoals hij is. Wolter kampt met angsten en deze vertalen zich onder meer in straatvrees en het aangaan van sociale contacten. Deze angsten beperken hem; Wolter wil hier van af en werkt hard aan zichzelf.

Frustraties ten top
Wolter heeft de overtuiging, dat als hij zichzelf goed vindt zoals hij is, zichzelf erbij neerlegt, dat hij angsten heeft. Hij wil zich er niet bij neerleggen, hij wil er juist vanaf. Wolter is gefrustreerd, omdat hij ondanks zijn inspanningen niet van zijn beperkingen af komt. Wolter heeft al verschillende therapieën en behandelingen gedaan en toch leidt hij niet het leven wat hij wilt.

Angst vrij
Wolter meldt zich aan bij Straal met de wens om angst vrij te raken. In de eerste sessie mag ik Wolter vooral uit een droom helpen. Wolter zal waarschijnlijk zolang hij leeft op momenten angst kunnen ervaren. Angst en de mens zijn met elkaar verbonden. Onze programmering zorgt hiervoor en deze staat op onze harde schijf.

Controle en vermijding
Angststoornissen kunnen ontstaan vanuit vermijding van angst gerelateerde prikkels, zoals lichamelijke sensaties en bepaalde gedachten. Door controle en vermijding wordt de angst op de lange termijn groter en krijgt deze meer grip op iemands leven. Op korte termijn ervaart Wolter een gevoel van opluchting. Helaas duurt dit gevoel niet zo lang en krijgt hij zijn angst in volle glorie weer in zijn gezicht.

Ruimte geven
Wolter wordt uitgenodigd om zijn angstgevoelens en gedachten te ervaren. In plaats van deze te bestrijden, te controleren en te vermijden, mag Wolter alle gedachten en gevoelens de ruimte geven.
Ook zullen er allerlei lichamelijke sensaties komen. Wolter hoeft niks meer te doen, dan deze waar te nemen. Door zichzelf in de rol van observator te plaatsen ervaart Wolter al meer afstand.

Hier en nu
Vaak gaan Wolters gedachten over toekomstige catastrofes. Door zijn aandacht meer te richten op het hier en nu kan Wolter meer afstand nemen van deze rampscenario’s. Wolter leert onderscheid te maken tussen zijn Verstand en wat hij eigenlijk wilt. Zijn Verstand bekijkt situaties vanuit het negatieve, het ‘niet’ en zal obstakels op de weg blijven gooien.

Een keuze
Door het toepassen van defusie (ontkoppelingstechniek) kan Wolter zijn gedachten herkennen als gedachten in plaats van als absolute waarheden. Defusie zorgt ervoor dat Wolter zijn gedachten niet meer is. Hij heeft gedachten en heeft daarin een keuze wat hij met zijn gedachten doet. Wolter krijgt ook verschillende opdrachten om zijn waarden te ontdekken. Als hij helder heeft wat voor hem belangrijk is neemt ook de bereidheid toe om zijn angsten met zich mee te dragen.

Blootgesteld
Wolter wordt ook blootgesteld aan dat wat zijn Verstand het liefst uit de weg wil gaan. Hij krijgt een opbouwschema om weer de straat op te gaan. Wolter past de handreikingen tijdens deze oefeningen toe en ervaart, dat hij ondanks zijn angst toch naar buiten kan. Wolter verzet zich beetje bij beetje minder tegen zijn spanningen en negatieve gedachten. Hij neemt al zijn gedachten en gevoelens met zich mee onder zijn arm en is op weg naar dat wat hij eigenlijk wilt; een waardevol leven leiden.

Vrijer en blijer
Wolter voelt zich een stuk vrijer en blijer nu hij geen strijd meer levert. De energie die hij overhoudt gebruikt hij ten gunste van zichzelf. Herken jij jezelf in het verhaal van Wolter en wil je graag ondersteuning? Voel je vrij om mij te benaderen en de mogelijkheden te bespreken.

Ondersteuning
Wil jij graag een andere relatie met je verstand en kun je hier ondersteuning bij gebruiken? Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.