In een ideale wereld
In een ideale wereld ruikt iemand, wat er met je aan de hand is, nog voor je een woord hebt gezegd. In een ideale wereld heeft de ander een speciale gave en is hij uitgerust met super sensitieve voelsprieten. Voelsprieten, waarmee hij op afstand de spijker op zijn kop slaat en de juiste knopjes indrukt. Zo weet hij, dat er de ene keer wel gepraat moet worden en dat een andere keer; luisteren en een arm om je heen slaan genoeg is.

De dagelijkse praktijk
In een ideale wereld begrijpen we elkaar altijd en lopen alle gesprekken als een zonnetje. Nooit geen miscommunicatie meer; wat een heerlijkheid! Let’s get real. In de dagelijkse praktijk is ruis op de lijn zo geboren en ook de daarmee samenhangende misverstanden. Waar heeft dat nou onder meer mee te maken?

Eigen referentiekader
Iedereen beleeft een situatie vanuit zijn eigen referentiekader en geeft er zijn kleur aan. Gemakshalve ga je ervan uit dat de ander dezelfde beleving en kleur heeft. We zijn vaak verontwaardigd, dat de ander niet ziet wat er speelt. Het is toch heel duidelijk??
Natuurlijk kun je soms aan iemands gezicht zien wat er kan zijn en toch blijft het gissen en interpreteren. Als de ander jou niet goed aanvoelt voel jij je niet gezien en gehoord. Et voila….. een geladen sfeer is geboren.

Processen in de bovenkamer
We kunnen uren bezig zijn in ons hoofd. In je bovenkamer spelen zich allerlei processen af die voor jezelf vaak al niet te overzien zijn. Voor je het weet, ben je aan het stapelen geslagen en heb je van een mug een olifant gemaakt. Je partner komt nietsvermoedend thuis en treft een geïmplodeerd menswezen aan waar helemaal niks mee aan de hand is…Hmm hmm.

Nee hoor, er is niets aan de hand
De tafel wordt gedekt en de pannen, borden en het bestek worden op tafel gesmeten. En nee er is nog steeds helemaal niks aan de hand. Er wordt zwijgend gegeten en partner lief doet nu toch een poging; “Lieverd, is er iets aan de hand?” “Neeeuhhh hoor, hoezo? Wat zou er zijn?”.

Dekking zoeken
Ondertussen wordt het eten met grote happen naar binnen gewerkt. Met 5 minuten is het op en de tafel wordt in een recordtijd afgeruimd. Lees: de hele boel wordt op het aanrecht gesmeten. Partner denkt nu; ik laat hem/haar maar even gaan…Fout Fout Fout! Nu zou ik je aan willen raden om dekking te zoeken. Het geïmplodeerde menswezen wil juist aandacht, maar weet niet hoe deze op een assertieve manier te vragen. En jij moet dat ruiken!

Produceer tekst
Heb je beeld bij bovenstaande? Ja? Schaam je niet, want zo gaan we massaal te werk. Interessanter is, om je te bedenken, op welke manier je dit anders kan. Het antwoord ligt voor de hand: Communiceer! Het zou enorm helpen als jij tekst produceert. Informeer de ander over wat er speelt, in plaats van te verwachten, dat iemand dat wel weet. Iemand kan nu eenmaal niet in jouw hoofd kijken.

Uitspreken vanuit je ‘ik’
Spreek jezelf uit, vanuit je ‘ik’ met respect voor jezelf en respect naar de ander. Ook als je er voor jezelf nog niet uit bent wat er aan de hand is, kun je dat zeggen. Juist op die manier hoef je niet te imploderen en betrek je de ander in jouw proces, waardoor een gesprek op een later moment makkelijker te voeren is. Als je het op deze manier aanpakt is de kans op een rustig gesprek groot en hou je tijd en energie over voor andere dingen! Gun het jezelf….

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.