Op zoek naar jezelf
Regelmatig hoor ik mensen om me heen beweren, dat zij zichzelf kwijt zijn.
Er zijn mensen, die op zoek gaan naar zichzelf, door de ene cursus na de andere te doen of een verre reis te maken. Ook zijn er mensen, die van de ene hulpverlener naar de ander gaan, in de hoop “De Oplossing” te vinden.

Je leven laten leiden door anderen
Je wilt dus op zoek gaan naar jezelf, omdat je jezelf blijkbaar kwijt bent. Eigenlijk best gek, dat je jezelf kwijt kunt zijn…Het kan zo zijn, dat jij je leven laat leiden door anderen. Mogelijk maak je jezelf onderschikt aan anderen en/of aan je werk. Iemand heeft je misschien verteld, dat je niet voldoet om die bepaalde taak uit te voeren en jij neemt dit aan als waarheid.

Op je tandvlees
Je loopt op je tandvlees en je voelt je moe. Je trekt het niet meer.
Als jij het idee hebt, jezelf kwijt te zijn, zit dit meestal diep in je denkwijze verankerd.
Je bent hier al veel langer mee bezig en je verwart waarschijnlijk je gedrag met wie je daadwerkelijk bent. Wat je doet is namelijk niet hetzelfde als wie je bent.

Op je omgeving reageren
Je gedrag kan een uiting zijn van wie je bent of het kan een reactie zijn op je omgeving.
Vooral de mensen die voornamelijk op hun omgeving reageren gaan opzoek naar zichzelf. Deze groep mensen zijn zichzelf gevoelsmatig kwijt en vatbaar voor bijvoorbeeld een burnout.
Stel dat jij een introverte persoonlijkheid hebt, maar je werkt in een team met veel extraverte collega’s, dan zou jij je jezelf al snel minder waard kunnen voelen. Je hebt de overtuiging dat je collega’s jou maar saai vinden.

Accepteren
Een belangrijke sleutel is dat je jezelf accepteert met al je kanten. Onderzoek je persoonlijke voorkeuren en handel ernaar. Wat vind jij echt belangrijk in het leven? Waar voel jij je goed bij? Begrijp en accepteer dat er mensen zijn, die anders zijn dan jij. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren.

Gezonde mix
Je kunt het zien als een gezonde mix van accepteren en ontwikkelen. Accepteren wie je bent en jezelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Je kunt je persoonlijkheidskenmerken zien als de ‘hardware’ en hoe jij jezelf ontwikkelt als de ‘software’.

Meer ruimte
Je kunt steeds dichterbij jezelf komen, door het updaten van je ‘software’. Van kleins af aan heb je allerlei ervaringen opgedaan. Fijne, minder fijne en wellicht ook pijnlijke. Door op een andere manier naar je pijnlijke bagage te kijken kan er meer ruimte komen voor een andere insteek naar jezelf en je omgeving.

Je hebt jezelf altijd bij je
Je hoeft niet in India bij een goeroe op zoek naar jezelf. Je hebt jezelf bij je en wat je mag doen om contact met jezelf te maken is het onder de loep nemen van je beperkende overtuigingen en deze van ruimte voorzien door te nuanceren.

Verweef je verleden in je heden
Verweef je verleden in je heden en geef jezelf geen levenslang. Je hebt zelf alle sleutels in je.
Het kan zijn dat je op dit moment even niet overziet waar je sleutels hangen. Een coach kan je ondersteunen in het helder krijgen van jouw wensen en het realiseren van je doelen.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.