Wanneer weet je dat je in een FLOW zit? Lastig te herkennen, was de reactie van één van mijn lezers. En: hoe vertaal je dit naar je volgende baan? En ook: wat als je in je hobby’s beter in je flow zit dan tijdens het werk?

In deze laatste opmerking zit meteen een aanwijzing verscholen. Want als je weet te benoemen wat de elementen zijn die maken dat je tijdens de uitvoering van je hobby in je flow zit, dan kan je vervolgens gaan nadenken over hoe je dit kunt toepassen in je werk. Als je hobby bijvoorbeeld gitaarspelen is, vliegen de uren misschien voorbij op zoek naar de perfecte opeenvolging van akkoorden.

Misschien is het goed om eerst even helder te krijgen waar het eigenlijk om gaat. Flow ontstaat wanneer denken, willen en voelen op één lijn staan:

▪ het gaat om activiteiten waar je helemaal in opgaat, vol energie bent en de tijd vergeet
▪ het gaat haast vanzelf, zonder erover na te hoeven denken
▪ er is een duidelijke uitdaging of doel
▪ je bent goed in wat je doet: vaardigheid en uitdaging zijn in balans
▪ je weet wat je doet en waarom je het doet
▪ je bent een en al concentratie, gefocust en alert
▪ je voelt je meester van de situatie

Leuk om te weten, zul je zeggen, maar de vraag was hoe je dit herkent en vervolgens vertaalt naar een baan. Je kunt hier de volgende stappen voor gebruiken:

1. Hou minimaal een week of 3 dagelijks bij op welke momenten je met iets bezig was dat voldoet aan het rijtje hierboven. Of dat nu op je werk was, je met je hobby bezig was, boodschappen aan het doen was, wat dan ook. Waar was je op dat moment mee bezig? Wat maakte dat je je helemaal in je element voelde? Schrijf dit op in een apart schrift, maak er een overzicht van of documenteer het op een andere manier.

. Selecteer uit je overzicht minimaal 3 en maximaal 7 elementen die regelmatig terugkomen en waarbij je het meest je vaardigheden, uitdaging en plezier bij elkaar ziet komen. Dat zijn de kernelementen die bepalend zijn voor jou om in je flow te komen. Bijvoorbeeld: creatief bezig zijn, moeilijke dingen uitpuzzelen, orde scheppen, etc.

3. Vergelijk deze kernelementen met je huidige, laatste of gewenste baan of opdracht. In geen enkel werk zit je voor de volle 100% van je tijd in de flow. Er zullen altijd dingen zijn die je minder graag doet. Bepaal voor jezelf of de kernelementen in (ruim) voldoende mate aanwezig zijn of dat je continu je energie verliest tijdens het werk. In dat laatste geval kun je de volgende dingen doen:

  •  Is het acceptabel en heb je een hobby waarmee je wel in je flow komt, dan kun je ervoor kiezen om het werk als bron van inkomsten te beschouwen en voldoende tijd in te ruimen voor je hobby.
  • Doe aan jobcrafting, ofwel het opnieuw herdefiniëren van je werk in overeenstemming met je aard, potentieel en intrinsieke motivatie: ga met je baas op zoek naar elementen die je aan je huidige werkzaamheden kunt toevoegen waarmee je meer vaardigheden kunt inzetten en meer uitdaging kunt  vinden.
  •  Is dit geen van beiden mogelijk, dan is het wellicht tijd om werk in een andere richting te zoeken en kom je bij de volgende stap. 

4. Maak een profiel van jezelf waarin je opneemt welke kennis, ervaring en competenties jij in huis hebt én van welke elementen jij in je flow raakt. Kijk ook meteen naar de bedrijfscultuur, grootte en locatie waar jij je goed bij voelt. Dit is de ideale baan voor jou. Zie je dat er stapels vacatures zijn die hierbij passen, dan weet je wat je te doen staat: zorg voor een goed curriculum vitae, pas je elevator pitch aan, ga netwerken en zorg voor een sollicitatie waarmee je je onderscheidt van de rest door jezelf goed te laten zien. Is het aanbod schaars, dan zal je een volgende stap moeten nemen.

5. Onderzoek welke banen er op dit moment beschikbaar zijn: waar zit de vraag en welke eisen worden er gesteld? Dit doe je door LinkedIn en vacaturesites af te struinen en door te gaan netwerken. Kijk vervolgens hoe je jouw talenten voor deze banen zou kunnen inzetten.

Een valkuil is om de ideale baan te gaan zoeken en om je eisen dicht te timmeren. Waar het om gaat, is om in de essentie helder te hebben wat je wilt, maar de vorm open te houden, anders zie je de kansen niet voorbij komen. Is het jouw droom bijvoorbeeld om banketbakker te worden omdat je hier je creativiteit in kwijt kunt, dan kun je – als je je hiervoor open stelt – bijvoorbeeld als kok ook ‘je ei kwijt‘.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.