Een tijdje geleden werd ik geraakt door het verhaal van Marianne (43, moeder van 2 pubers) die mij vertelde dat ze het anders wil gaan doen in haar leven. Ze had gekozen voor wandelcoaching, omdat ze inspiratie nodig had om alles op een rijtje te zetten voor een volgende stap in haar leven. “Ik heb altijd een goede carrière, een groot huis en mijn eigen financiële onafhankelijkheid nagestreefd. En dat vind ik nog steeds belangrijk, alleen voel ik het nu anders. Ik merk dat het tijd is om het roer om te gooien in mijn leven en misschien komt dat wel doordat ik toch merk dat veel mensen om mij heen andere keuzes maken door de crisis. Mijn buurvrouw is een half jaar geleden ontslagen, met net zo’n goede baan als ik, 2 auto’s voor de deur, een kleine baby en eigenlijk alles voor elkaar. En opeens stortte haar wereld in en draaide het om heel andere dingen dan materie en geld. Poeh, dat heeft mijn ogen wel geopend: ik zag haar veranderen en niet eens omdat ze bij de pakken neer ging zitten. Tja, de eerste maanden natuurlijk wel, maar op een gegeven moment merkte ze dat het moeilijk was om een baan te vinden. En zo is ze een heel andere invulling aan haar leven gaan geven. Ze moet het doen met minder geld, maar ze is super creatief geworden in het vinden van oplossingen en ik zie eigenlijk opeens een heel andere vrouw in haar. Ze geniet van de kleine dingen in het leven en leg de lat veel lager voor zichzelf. En inmiddels heeft ze een andere baan. Als ik haar nu zo bezig zie, dan ben ik bijna jaloers op hoe het bij haar gelopen is. Raar hè?!”

‘Hoe groots klein kan zijn’
Ik denk dat dit verhaal voor een aantal van ons wel herkenbaar is. Je hebt het zelf meegemaakt, of je hebt het gezien bij iemand die dichtbij je staat. We hebben lang geleefd in een periode van groot, groter, grootst. Alles moest meer en beter, en de lat lag steeds hoger. Nu de crisis al vele jaren door Nederland waait, merk je dat veel mensen een andere koers gaan varen – los staand van of ze nu ontslagen zijn of niet. In Flow Magazine nr. 8/2013 staat een prachtig artikel van journaliste Caroline Buijs over ‘Hoe groots klein kan zijn’. Ze schrijft daarin dat steeds meer mensen ontdekken dat ze blijer worden van klein. Het gaat vooral om de verwachtingen die je zelf hebt van het leven. Als je grote dromen hebt en toch kleine stappen kunt nemen, dan kom je er ook. Dan kun je leren en genieten van de dingen die je op je weg tegenkomt. In al haar kleinheid…

‘Small steps to big things’
Met Marianne heb ik inmiddels 3 gesprekken gevoerd en ze zei laatst dat ze voelt dat ze op een herijkpunt in haar leven staat. “Ik merk nu dat er veel veranderd is in mij en daardoor ook in mijn omgeving. Het inzicht krijgen in mijn levenswaarden was heel belangrijk, omdat ik op die manier pas inzag en voelde wat ik echt belangrijk vind in het leven. En wat er echt toe doet. Ik ben nog steeds blij met mijn goede carrière en wil ook financieel zelfstandig zijn, maar ik geef een heel andere invulling aan de rest van mijn tijd. In mijn privéleven zie ik dat er veel veranderd is, bijvoorbeeld in de relatie met mijn man Sander. We waren behoorlijk uit elkaar gegroeid en met 2 pubers in huis is het vaak lastig om een normaal gesprek te voeren. Na mijn voorstel om het anders te gaan doen, zijn we gaan praten over wat we allebei leuk vonden om samen te doen. En dat kwam uit op hele kleine dingen, zoals samen in bad, een wandeling maken of een wijntje drinken voor het naar bed gaan. En het leukste vind ik nog dat we hetzelfde boek lezen, waarover we dan uren samen kunnen praten. Het doet me zo ontzettend goed om die verbondenheid weer te voelen met Sander. En dat allemaal door die kleine veranderingen. En waar ik me voorheen alleen voelde staan in het opvoeden van onze 2 pubermeiden, staan we nu samen sterk. En dat voelt zo goed!” Dat was ook duidelijk te zien aan Marianne: ze straalde van top tot teen!

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.