Denk eens terug aan jouw gezin van herkomst. Was er een kind dat bijzondere aandacht vroeg of kreeg? Een ziek kind of een lastig kind?

Ik had vroeger veel ruzie met mijn moeder. Ik heb daar behoorlijk last van gehad, maar hoe was dit voor de rest van het gezin? 
Vaak is een ‘probleemkind’ bliksemafleider voor de problemen van ouders, bijvoorbeeld huwelijksproblemen. In feite zouden ouders aan hun eigen problemen aandacht moeten besteden maar dat is te moeilijk voor ze en dus richten ze hun aandacht op een ziek, zorgelijk of moeilijk kind. Het is een complex en onbewust mechanisme waar alle leden van het gezin (het systeem) aan meedoen. De bliksemafleider neemt de rol van IP (geïdentificeerde patiënt) op zich om de ouders bij elkaar te houden.
 Het gekke is dat niemand het door heeft in het gezin (ook hulpverleners niet) en het patroon een leven lang in stand blijft, ook als de kinderen groot zijn. Daarom hebben we op onze volwassen leeftijd ook vaak nog zoveel gedoe in ons gezin van herkomst.
Ik ben er zelf pas onlangs achter gekomen dat ik de bliksemafleider was voor de huwelijksproblemen van mijn ouders. Gek, net nu ze beiden zijn overleden.

Cornélie Spijkerboer

Op mijn profielpagina vind je meer informatie over mij.