profile pictureEen hoopje mens
Donald (45) zit als een hoopje mens tegenover me (personal coach). Hij ziet er gebroken uit. Bij navraag blijkt dat Donald al een aantal nachten bijna niet geslapen heeft, meer drinkt dan goed voor hem is en slecht eet. De oorzaak voor zijn huidige staat van zijn, is dat Donald erachter gekomen is, dat zijn vrouw Ilona (42) al een paar maanden een profiel heeft op een datingsite.

Sleur en de hang naar spanning
Ilona en Donald zijn ruim 20 jaar getrouwd en door de jaren heen zijn ze in allerlei patronen terecht gekomen. Voor Donald werken deze patronen prima, maar voor Ilona niet meer. Ze ervaart hun huwelijk als een sleur. Ilona zocht op de datingsite;  spanning, afleiding en de bevestiging, dat zij er nog best mag zijn met haar 42 jaar.

Door het stof
Donald voelt zich verraden door Ilona. Ze heeft spijt betuigd en wil graag bij Donald blijven. Volgens Ilona stelde het allemaal niets voor. Donald wil hun huwelijk ook niet opgeven, maar hij wil wel dat Ilona door het stof gaat. Donald is boos en verdrietig. Hij wil dat Ilona boet voor haar daden.

Beschadigd vertrouwen
Ilona zegt dagelijks dat het haar spijt en zij heeft haar account direct afgesloten. Donald blijft argwanend en controleert haar telefoon en e-mails. Hij wil van minuut tot minuut weten waar Ilona uithangt en met wie. Donald kan niets vinden wat duidt op voortzetting van Ilona’s datingpraktijken, maar het lukt hem niet om haar weer te vertrouwen.

Een onhoudbare situatie
Bij het minste of geringste akkefietje haalt Donald aan, dat Ilona hem bedrogen heeft. Voor beiden is dit een onhoudbare situatie. Donald maakt zichzelf gek op deze manier en Ilona houdt zijn controlerende gedrag ook niet lang meer vol. Ilona weet niet meer wat zij kan doen om Donald’s vertrouwen terug te winnen.

Uitgeput en op de tenen lopen
Beschadigd vertrouwen heeft vooral veel tijd nodig om te herstellen. Ilona door het stof te zien gaan kan een kort gevoel van genoegdoening geven, maar daarmee is de angel er niet uit. Wanneer is iemand genoeg door het stof gegaan? Donald put zichzelf uit en Ilona gaat meer en meer op haar tenen lopen om Donald te laten zien, dat zij echt van hem houdt en voor hun huwelijk wil knokken.

Naar je pijn gaan
Donald mag boos, bang en verdrietig zijn. Zijn maatje met wie hij al meer dan 20 jaar samen is, heeft voor zijn gevoel, hun huwelijk op losse schroeven gezet. Donald wil weg van zijn pijn en doet dit door veel te drinken en op stap te gaan. In de sessies met mij nodig ik Donald juist uit om naar zijn gevoelens toe te gaan. De eerste paar keer lukt het Donald niet om zich open te stellen. Hij ervaart verzet en weerstand. Door Donald toch uit te blijven nodigen mag hij beetje bij beetje naar zijn pijn toe. Juist door niet van zijn pijn weg te lopen kan Donald ervaren dat na het toenemen van de intensiteit, deze weer afneemt en er meer ruimte komt.

Spreek jezelf uit
Er volgen naast de individuele gesprekken ook een aantal driegesprekken. Duidelijk wordt, dat Donald en Ilona weinig echt contact met elkaar hebben. Ilona voelde zich niet meer gewaardeerd door Donald en zij sprak hier niet over met hem. Ilona zocht bevestiging buiten de deur. Nu leren ze om op assertieve wijze te communiceren. Donald en Ilona gaan oefenen met het uitspreken vanuit zichzelf met de ‘ik’-boodschap.  Ook wordt er veel aandacht besteed aan het open luisteren naar elkaar in plaats van, dat ze elkaars gedachten invullen.

Ingang tot groei
Donald en Ilona hebben weer een ingang om met elkaar verder te kunnen. De wrok in Donald heeft plaatsgemaakt voor ruimte om elkaar meer te zien en te horen. Ilona heeft geleerd om haar gevoel van leegte te vullen door aandacht aan zichzelf te geven. Ook is zij nu in staat om Donald meer te betrekken in haar gevoelswereld waardoor hij haar meer kan begrijpen.

Herkenning
Kamp jij ook met een gevoel van beschadigd vertrouwen? Of ben jij juist degene die aandacht buiten de relatie zoekt? En wil jij hier graag anders mee omgaan dan je nu doet? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.