Taboes
Verliefd zijn op de broer van je partner, een kind van je minnares hebben, meer van je ene dan van je andere kind houden, schulden hebben, verslaafd zijn aan eten, op 25 jarige leeftijd incontinent zijn. Het zijn een aantal voorbeelden waar je over het algemeen niet makkelijk mee naar buiten treedt. Schaamte en in sommige gevallen ook schuldgevoel zorgen er voor dat je dit voor jezelf houdt.

Glans van je dagelijks leven
Gevoelens als schaamte en schuld drukken op je, ze voelen zwaar en halen de glans van je dagelijks leven af. Ze kunnen je allerlei klachten opleveren zowel psychisch (somber, piekeren, slecht slapen, lusteloos, onrust) als lichamelijk (hoofdpijn, buikpijn, pijn in je nek, schouders of onderrug).

Jezelf vastzetten door schuld en schaamte
Naar mijn idee dienen schuld- en schaamtegevoelens je niet. Integendeel; ze beperken je om helder te denken en te handelen. Je schuldig voelen en schamen over bepaalde keuzes die je hebt gemaakt; help jij jezelf of de ander daarmee? Zorgt jouw schuldgevoel ervoor dat de situatie sneller is opgelost? Door jezelf te veroordelen zet jij jezelf vast en kun je niet leren en groeien.

Nadenken is prima
Nadenken over je gedrag is prima. Het zorgt ervoor dat je keuzes kunt maken en daarnaar kunt handelen. Je kunt jezelf afvragen wat jouw actie over jou zegt en wat je in het vervolg anders aan kunt pakken. De ruimte zit hem in het reflecteren waardoor jij jouw handelen in de context kunt plaatsen. Begrip als ingang tot groei!

Mening van de ander
Je kunt druk bezig zijn met wat anderen van je gedrag vinden. Voor je het weet vul je de gedachten van de ander in: “Hij zal mij nu wel heel stom vinden”, “Zij kijkt me vast nooit meer aan als ik vertel wat ik gedaan heb”.  Deze gedachten kunnen ertoe leiden dat je jouw ervaring voor jezelf houdt terwijl je het wel graag wilt vertellen. Tip: verspil geen energie aan het denken voor een ander. Vraag het de ander. Het is de enige manier om te weten wat de ander daadwerkelijk denkt en voelt.

De voordelen van delen
Het delen van je verhaal kan jou opluchten waardoor er een last van je schouders valt. Vaak blijkt ook dat je niet de enige bent en vindt je herkenning bij elkaar. Wat weer zorgt voor verbinding.

Je kunt op verschillende manieren je ervaringen delen:
Persoonlijk; je vertelt je verhaal aan mensen in je omgeving waar jij je vertrouwd bij voelt. Je kunt er ook voor kiezen om je ervaring anoniem te delen op een forum. De leden lezen jouw verhaal en geven reacties hierop. Jij kunt hier ook om tips vragen. En er bestaan ook allerlei mogelijkheden om in contact met lotgenoten te komen.

Wat voelt goed
Waar voel jij je prettig bij? Het is niet zo dat je een van deze vormen hoeft te kiezen. Je kunt ze allemaal inzetten en ook helemaal geen een. Die keuze is aan jou!

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.