Zelfstandig op pad
Sinds het ontstaan van Straal krijg ik met regelmaat de vraag van mensen of het zelfstandig ondernemerschap er altijd al ingezeten heeft? Mijn gedachten gaan terug naar mijn vroege jeugd. Ik was 6 jaar en ging op een woensdagmiddag zelfstandig, op mijn oranje fietsje, van Katwijk naar Noordwijk. Mijn opoe woonde daar en glimmend van trots stond ik bij haar op het plaatsje.

De kleine ondernemer
Op de lagere school organiseerde ik allerlei clubjes. Van gymen tot playbackshows; ik vond het super om andere kinderen enthousiast te maken om met me mee te doen. De garage was een dankbare plek voor mijn activiteiten. Mijn moeder vond het niet altijd even feestelijk, dat de garage als ondernemersruimte diende…maar ze herkende mijn gedrag ook. Van rommelmarkt tot het maken van een podium voor de optredens, er was altijd wel iets te doen.

Eigen-wijs
Door mijn enerverende jeugd was ik met regelmaat afwezig van school.  Dit resulteerde er onder meer in, dat ik het advies kreeg om naar de Huishoudschool te gaan. Mijn moeder kwam met dit nieuws thuis en ik maakte een hoop stampij. Ik weigerde pertinent om naar die school te gaan. Ik wilde naar de MAVO en naar niks anders. Volgends de meester was dit absoluut niet mogelijk. Mijn moeder ging nogmaals naar de meester om mijn wens te bespreken. Hij gaf aan, dat het dan hooguit ITO MAVO zou worden (MAVO met extra begeleiding), meer zou er echt niet in zitten.

Van MAVO naar HAVO tot HBO
Nou, dat zullen we nog wel eens zien! Ik ben naar de MAVO gegaan. Door de onrust waar ik mee te dealen had was het voor mij niet altijd vanzelfsprekend om te kunnen leren voor proefwerken.
Zo zat ik regelmatig tot diep in de nacht met een teiltje water en een washandje om mezelf wakker te houden. Doordat ik een duidelijk doel had kon ik dit volbrengen. De MAVO heb ik afgerond met 7 examenvakken in plaats van 6. Trots als een pauw was ik. Op naar de HAVO! Ook op deze school ging het niet vanzelf, maar mijn missie was duidelijk. Ik wilde naar de HBO en zo geschiedde.

Activiteiten aangaan los van de uitkomst
Mijn stem laten horen, weten waar ik voor wil gaan en volhouden hebben mij toen gediend en deze eigenschappen komen mij ook goed van pas als zelfstandig ondernemer. Ik ga activiteiten aan los van de uitkomst en dat geeft mij veel ruimte om onder andere nieuwe dingen aan te gaan.
Gaat het niet linksom, dan lukt het misschien wel rechtsom. Mijn focus ligt op dat wat er Wel is.

Verleden en Heden
Mijn moeder komt uit een ondernemersgezin en daar heb ik zeker ook zeker aspecten van meegekregen. De ervaringen uit mijn verleden komen mij ook zeker van pas in het heden. Als ik iets heb geleerd, is het dat niets zeker is! Het valt of staat op welke manier je met de gebeurtenissen die jouw treffen omgaat. Uitstellen vanuit angst? Ga het aan; ook als je het spannend vindt. Het Nu is wat er is!

Straal past als een jas
Na jaren in loondienst gewerkt te hebben kan ik vanuit alles wat ik heb zeggen; Straal past mij als een goed zittende jas. Levenservaring en werkervaring smelten samen en zijn een krachtige combinatie. Coaching en trainingen geven is waar ik blij van word en energie van krijg. De kleine ondernemer is nu groot!

Herkenning?
Herken jij jezelf in mijn verhaal? Wil je graag voor jezelf beginnen, maar durf je het niet aan? Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.