Enerverende jeugd
Bianca (47) heeft een enerverende jeugd gehad. Haar ouders zijn gescheiden toen zij 8 jaar was. Bianca werd door haar moeder als chantagemiddel ingezet om haar vader voor haar karretje te spannen. Het beeld wat Bianca over haar vader mee heeft gekregen is verre van rooskleurig. Haar vader zou een onbetrouwbare rotzak zijn, die haar moeder en haar in steek heeft gelaten.

Vroeg volwassen
De moeder van Bianca trok de scheiding niet en zij probeerde haar verdriet te verdrinken. Bianca werd hierdoor noodgedwongen vroeg volwassen.
Als kleine meid droeg zij al de zorg voor het huishouden. Bianca verschoonde de bedden, deed de afwas en stofzuigde meerdere keren per week.

De onzichtbare
Naast deze grote verantwoordelijkheid zette Bianca zich ook uitermate goed in op school. Zij wilde niet dat haar moeder zich zorgen om haar hoefde te maken. Haar huiswerk maakte Bianca op school, zodat zij zich kon concentreren. Door het drankmisbruik van moeder was het altijd een verrassing hoe Bianca het thuisfront zou aantreffen.

Overleven in de dagelijkse jungle
Bianca heeft een veilige jeugd moeten ontberen. Zij kon geen kind zijn, omdat ze de zorg voor haar moeder op zich nam. Bianca heeft zichzelf, vanuit overleving, een structuur aangemeten die haar houvast in de dagelijkse jungle boden. Naast de structuur, heeft zij ook allerlei overtuigingen over zichzelf en de omgeving, haar volwassen leven mee ingenomen.

Begrip als ingang
In het hier en nu heeft Bianca last van deze overlevingsmechanismen en overtuigingen. Ze beklemmen haar en zij wil graag Leven in plaats van Overleven.
Bianca kan ruimte maken door haar gedrag in de context te plaatsen. Hierdoor kan zij met begrip als ingang naar zichzelf kijken. De overlevingsmechanismen hebben haar gediend en nu is het de tijd om ze met de overtuigingen onder de loep te nemen.

Vallen is geen falen
Bianca ervaart in dit proces de nodige weerstand; zij heeft immers jarenlang op de automatische piloot geleefd en nu wordt de hele boel op zijn kop gezet. Rotsvaste overtuigingen en mechanismen worden nu in twijfel getrokken. Gedragsverandering is een circulair proces wat gepaard gaat met vallen en opstaan. Het vallen is geen falen; het is part of the deal. Punt.

Liefdevolle houding
Als Bianca zichzelf met al haar kanten en ervaringen accepteert, kan zij vanuit een liefdevolle houding andere keuzes maken. In het nu is Bianca volwassen en niet meer de kleine, die afhankelijk is van de grillen van haar moeder. Bianca mag zichzelf op waarde schatten los van haar prestaties en de mening van anderen. Zij, als mens is waardevol; Zijn is genoeg.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.