profile pictureMeneer belde mij op en vertelde dat hij sinds hij samenwoonde met zijn nieuwe partner bijna dagelijks hevig escalerende conflicten had. Ze woonden nu bijna 2 jaar bij elkaar en ze dachten eraan om het maar op te geven. Ze hadden allebei kinderen uit een eerdere relatie. Het ging dus om een nieuw samengesteld gezin.

Ik stelde voor een afspraak te maken voor een gesprek, bij mij in de praktijk. “Ja, dat willen we wel”, zei meneer, “maar we wonen ver weg, en hebben geen tijd en geld om telkens naar u toe te komen…..”. Ik vertelde hem dat ik natuurlijk niet kon beloven dat in een gesprek alles opgelost zou zijn, maar dat het mijn ervaring is dat dit soort problematiek toch vaak in één of twee gesprekken (wel wat lángere gesprekken doorgaans) te verhelpen zijn.

Wie denkt u eigenlijk wel dat u bent??” zei meneer een beetje bozig. “Wij zwoegen dag in/dag uit om ons gezin goed te laten functioneren, dat lukt ons niet, en u zou in een of twee gesprekken dit allemaal kunnen oplossen??? U bent toch Onze Lieve Heer niet?!!

Ai, hij had een punt, ik bén Onze Lieve Heer niet….Tóch is het mijn ervaring dat in enkele gesprekken dit soort problemen al veel verminderen, als men een goede aanpak kent. De relatie tussen de nieuwe partners is vaak prima, maar wordt vertroebeld door de aanwezigheid van de kinderen. Kinderen zijn niet schuldig aan de problemen, maar veroorzaken spanningen vanwege loyaliteit van kinderen naar ouders, maar ook omgekeerd.

Gelukkig kon ik deze man uitleggen dat een stukje educatie van mijn kant veel inzicht geeft, waardoor men veel problemen kan voorkomen maar ook kan oplossen. Hoewel ik tussen de regels door hoorde dat hij dat zeer betwijfelde maakte hij toch een afspraak.

Aan het einde van deze afspraak kwam hij terug op zijn pittige uitspraak: “ik snap nu dat het waarschijnlijk inderdaad waar is: ik snap nu beter wat we steeds fout doen. Ik wil graag nog een tweede keer terugkomen, en misschien is dat inderdaad wel de laatste keer!!”

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.