Ieder mens heeft zijn eigen levenspad te bewandelen. In dat levenspad bouwt die aan zijn ervaringen en overtuigingen en dat vormt de basis hoe die persoon in het leven staat en daar naar handelt. 

Het ontstaan van deze webcommunity is voortgekomen uit een persoonlijke behoefte. Ingegeven door mijn eigen levenspad met ervaringen en overtuigingen. Als gevolg van een zwaar ongeluk op 3 jarige leeftijd heb ik een paar weken in coma gelegen. Het levenslicht was uit mijn ogen verdwenen. Vooruitzichten waren slecht, van kasplantje tot iemand met meervoudige zware handicaps. Gelukkig is daar niets van uitgekomen.

Post traumatische “stress” versus “groei”
Om te komen tot wie ik nu ben, heb ik moeten revalideren. Mijn leercapaciteit was aangetast, zodoende kon ik op de basisschool niet meekomen en werd overgeplaatst naar een LOM school. Niet het ongeluk maar die overplaatsing naar de LOM school was voor mij een traumatische ervaring. Dat was mijn eerste confrontatie, als gevolg van dat ongeluk. Het stak, dat ik mijn vrienden moest achterlaten en uit mijn vertrouwde omgeving werd weggerukt. Dagelijks met de taxi opgehaald om 50 km van huis naar school te gaan. Toch heb ik die “oude” vriendschappen weten te behouden en dat voelde dubbel want ik was “anders” – niet gelijkwaardig.

Juist dankzij die vriendschappen en dat trauma heb ik me extra kunnen ontwikkelen. Dat gaf mij een ontwikkelingsdrive om “gelijkwaardig” te willen zijn. Pas in 2009, op mijn 40ste, heb ik een post HBO kunnen volgen. Dat zogenaamde “gelijkwaardigheidsideaal” kan ik langzaam aan loslaten.

Uit onderzoek blijkt dat post traumatische “groei” meer voorkomt dan de “stress” variant. Er word helaas weinig met die kennis gedaan. Jammer, want als samenleving is het juist de kunst om tegenslagen in een voordeel om te buigen.

Vooruit leven & achteraf pas begrijpen
Voor veel gebeurtenissen geldt dat vooraf de gevolgen moeilijk te overzien zijn. Er worden keuzes gemaakt, bewuste en onbewuste, waar pas achteraf kan worden geconcludeerd of dat goede keuzes waren. Bij mij bleek achteraf, dat  die trauma mij op een  unieke wijze heeft laten ontwikkelen. Die ontdekking heeft mijn kijk op de gezondheidszorg veranderd. Zeker nu er zoveel professionals zijn als bijv. coaches, begeleiders, trainers en therapeuten. Vanuit mijn opleiding heb ik ervaren dat zij veelal gedreven vanuit hun eigen specifieke levensverhaal. Want zij hebben aan den lijve ervaren dat zij met de kennis van nu een ander, beter leven hadden kunnen leiden. Die ervaring in combinatie met een goede  opleiding, bieden zij een duidelijk meerwaarde. Dat is wat die “post-traumatisch groei” teweeg kan brengen. Zij blijven dicht bij zichzelf en kunnen een inspirerende gids zijn voor wie dit nieuwe pad pas betreden.

Hoe anders is het vanuit de traditionele zorg waar kennis breed inzetbaar is. Zij volgen hun klanten in een mist, want het zijn wegen die zij niet bewandeld hebben.  Zij hebben onvoldoende kennis over de specifieke situatie waar de klant zich bevindt. Het geeft meer herkenning en vertrouwen wanneer die professional een soort gelijke weg heeft afgelegd. Zoals auto leren rijden, dan wil je ook de herkenning bij die ander vinden dat hij tenminste auto “kan rijden” en weet welke “handelingen en vaardigheden” daarvoor van belang zijn.

Kennis delen
Het internet & social media brengt kennis en verbondenheid dichter bij elkaar. Het biedt de mogelijkheid om jouw specifieke kennis en beleving met anderen te delen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een blog. Wat deel jij met jouw social media netwerk? Alleen jou kennis of ook die van een ander? Wat levert het jou op als je ook kennis van andere collega’s promoot?

Bij de webcommunity van KomtotBloei deel je met elkaar je kennis. Zo vergroot je het bereik en ontstaat er een kruistbestuiving. Vanuit het collectief van netwerkern met de vele connecties ontstaat er een filter waarbij de professionals meer volgers/klanten krijgen die meer aan elkaar gewaagd zijn. Jouw verhaal en dienst is uniek. Daarmee onderscheid jij jezelf om op dat specialisme gevonden te worden.

Hoe beter de match tussen klant & professional, des te beter het ontwikkelingskansen zal zijn. Zo creëer jij jouw kansen op gebieden waarvan je dacht kansloos te zijn….