Afgelopen maandag liep ik met Tanja (moeder van een zoontje van 5 maanden, zzp-er en getrouwd met Bart) op een prachtig landgoed vlakbij Zeist. Na een aantal gesprekken vroeg ik wat de coaching haar tot nu toe had opgeleverd. “Ik ervaar meer lucht in mijn leven, heb meer tijd voor mezelf maar ook meer rust in mijn hoofd. Ik voel me beter in balans en doordat ik nu weet wat mijn grootste energievreters zijn gedurende de week, ga ik heel anders met mijn tijd om. Ik merk dat ik andere keuzes maak, omdat ik eerst check hoe ik in mijn vel zit en vooral in mijn energie. En pas dan maak ik een keuze: levert dit mij energie op of kost mij dit energie? En dat is echt een enorm verschil met 2 maanden geleden. Toen was ik altijd gestresst, en had ik het gevoel dat ik altijd opgejaagd en geleefd werd!”

Rennen door het bos
Het is zeker een groot verschil met hoe Tanja was, toen ik haar de eerste keer sprak. Het leek wel of ze door het bos wilde rennen, zoveel haast had ze. Op mijn vraag of dit altijd haar tempo was, keek ze me verbaasd aan en begon ze te lachen. “Ja, eigenlijk wel. Ik heb zoveel te doen op een dag: voor mijn eigen bedrijf, voor het huis (ze zit middinin een verbouwing), voor de opvang van Joris, voor het avondeten, en ga zo maar door. Op de dagen dat Joris thuis is, heb ik helemaal geen rust in mijn lijf. Ik voel dan alleen maar stress, omdat ik hem mijn volledige aandacht geven. Maar alle andere dingen lopen natuurlijk ook gewoon door. Dan ben ik zo druk met alles, dat ik soms vergeet iets te drinken of eten”.

Perfecte plaatjes
Waarschijnlijk wel herkenbaar! Je bent de hele dag aan het regelen, zodat je vergeet tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Vaak heeft dit te maken met alle dingen die je ‘moet’ – van jezelf of omdat je het idee hebt dat dit van je verwacht wordt… Je loopt wellicht rond met ideaalbeelden in je hoofd, van het moederschap, van je relatie, over het werk. En ook de media werkt daar (helaas) vrolijk aan mee. En op die manier kun je het gevoel hebben dat je tekort schiet, dat het niet goed genoeg is wat je doet. Het kan namelijk altijd beter, mooier, perfecter en geslaagder. TIP: laat dit beeld los en vraag jezelf af wat er écht toe doet voor jou. Minder moeten begint met accepteren dat je niet perfect hoeft te zijn, dat je tekort mag schieten, want je bent goed zoals je bent! Stop de stress, maak andere keuzes en ervaar daardoor meer lucht in je leven.

Wat echt moeilijk is, en echt geweldig, is opgeven om perfect te willen zijn en beginnen met jezelf te willen zijn (Anna Quindlen)

TIP: me-time hoeft echt niet veel tijd te kosten. Korte momenten van bijvoorbeeld 10-15 minuten kunnen ook heel prettig en efficiënt zijn. Even met een kop koffie of thee op de bank, wat onkruid weghalen in de tuin, een vriendin bellen of foto’s uitzoeken van je kind die je graag in het fotoboek wil hebben. Maar je kunt ook even niks doen. En een me-time moment nemen om je af te vragen: ‘hoe gaat het met me?’, ‘waar heb ik zin in of behoefte aan?’, ‘hoe gaat het met mijn energie?’. Zo maak je tijd om stil te staan bij jezelf, om daarna keuzes te maken die goed voelen voor jou zodat je lekkerder in je vel zit.

Wil je ook meer lucht in je leven, zodat je lekkerder in je vel zit en makkelijker je eigen keuzes kunt maken? Haal wandelend onder deskundige begeleiding van MAMcoaching de stress uit je leven, en ervaar meer ontspanning en rust.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.