Met de handen in het haar
Joost (42) weet het niet meer. Hij zit met zijn handen in het haar. Vrienden en familie zeggen hem keer op keer, dat hij er goed uitziet en zijn hart op de juiste plaats zit.
Toch lukt het Joost niet om een fijne en gelijkwaardige relatie te hebben. Als Joost een vriendin heeft doet hij alles voor haar. Hij kookt, neemt zijn geliefde mee naar het theater, verrast haar met weekendjes weg. Als klap op de vuurpijl is Joost, ook nog in staat om zijn gevoelens te verwoorden.

Onafhankelijke kijk
Joost komt bij mij (personal coach) omdat hij graag een onafhankelijke kijk op zijn probleem wil. Joost loopt nu al jaren het zelfde rondje en is het meer dan zat. Ook wil hij, net als de mensen om hem heen, graag een langdurige relatie. Joost wil niks liever dan gelukkig zijn in de liefde.

Sub-assertief gedrag
In de eerste sessie wordt duidelijk, dat Joost zijn eigenwaarde af laat hangen van de mening van anderen. In relaties stelt hij zich afhankelijk op en cijfert zichzelf weg. Joost wil graag aardig gevonden worden en stelt hierdoor geen grenzen. Hij laat over zich heenlopen. Joost krijgt wel signalen, dat het niet goed voelt, maar negeert deze vervolgens. Zijn angst voor afwijzing is zo groot, dat hij alles slikt.

Vaardigheid en Waardigheid
De vrouwen die op zijn pad komen zijn dominant en maken misbruik van zijn goedheid. Hij is dan ook al meerdere keren berooid en met pijn in zijn hart achtergebleven. Zolang Joost zichzelf niet waardeert, omdat hij is wie hij is, zal dit patroon zich blijven herhalen. Zelfvertrouwen bestaat uit vaardigheid en waardigheid. Meestal wordt flink ingezet op vaardigheid en blijft de aandacht voor onze waardigheid achter.

Joost momenten
Joost mag eerst zichzelf gaan zien en horen. Waar hecht hij waarde aan, welke aspecten maken zijn leven zinvol, waar wordt Joost blij van? Allemaal vragen waar Joost nog nooit bij stil heeft gestaan. Joost krijgt de opdracht mee om 3x per dag een moment te nemen waarbij hij bewust stilstaat bij zichzelf. Op deze manier geeft Joost aandacht aan zichzelf; hij stelt zichzelf centraal in plaats van de ander.

Positieve gedachten
Ook zetten we in op het voeden van positieve gedachten. Joost start en eindigt zijn dag met een compliment aan zichzelf vanuit zijn ‘ik’ . Op het moment dat Joost streng en negatief tegen zichzelf tekeer gaat mag hij zichzelf met mildheid terughalen en zijn gedachten voorzien van een ander positiever geluid. Joost leert om te nuanceren en te relativeren, waardoor hij met meer licht en ruimte kan kijken naar zichzelf.

Ik mag er zijn
Joost gaat zich steeds zelfverzekerder voelen. Hij ervaart, dat hij er mag zijn, puur omdat hij er is. Joost is nu niet meer bezig met het zoeken naar een vrouw. Hij vertrouwt erop, dat er een gelijkgestemde ziel op zijn pad komt.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.