profile pictureMet zijn handen in het haar
Jim (34) zit met zijn handen in het haar. Zijn vriendin Evy heeft voorgesteld om samen te wonen, maar Jim twijfelt. Jim is bang dat ze in een sleur terecht komen en elkaar voor lief gaan nemen. Hij heeft 1x eerder samengewoond en dit is Jim slecht bevallen. Jim durft zijn twijfels niet aan Evy te vertellen. Hij wil haar niet kwetsen en teleurstellen, dus heeft Jim ‘ja’ gezegd op haar voorstel.

Uit de weg gaan
Evy is super blij en ziet enorm uit naar de dag dat zij en Jim onder 1 dak wonen. Jim is zich echter steeds meer aan het terugtrekken, omdat hij het moeilijk vindt om Evy in de ogen te kijken. Evy heeft al een paar keer aan hem gevraagd wat er met hem aan de hand is. Tot nu toe, werpt  Jim allerlei  smoesjes op, over drukte op zijn werk en dat hij daardoor minder tijd en energie heeft om af te spreken.

Letterlijk ziek van de spanning
De datum van het samenwonen komt dichterbij en Jim voelt zich nu ook letterlijk ziek worden. Hij heeft zoveel spanning opgebouwd dat zijn hele lijf zeer doet. Eten gaat ook niet van harte en Jim is al 3 kilo afgevallen. Jim maakt overuren in zijn hoofd en piekert zich suf. Hij vindt dat hij zich hier overheen moet zetten voor Evy. Gedachten die door Jim’s hoofd gaan zijn: “ Ik hou toch veel van haar, dan kan ik ook met haar in 1 huis wonen. Evy is een heel andere vrouw dan Marjo (ex-vriendin), dus dit kan toch slagen?”

Samen en toch alleen
Evy maakt zich ondertussen zorgen om Jim. Ze schrok van zijn ingevallen en gespannen gezicht. Jim reageert ook niet enthousiast op haar ideeën om het huis in te richten en ze voelt zich alleen staan. Iets wat leuk had moeten zijn, is het op deze manier helemaal niet. Evy gaat hierdoor twijfelen of het samenwonen wel zo’n goed plan is. Daarbij is Evy bang, door de afstand die Jim van haar neemt, dat hij een ander heeft.

Invullen voor een ander
Zowel Jim als Evy trekt zich uit zelfbescherming terug. Beiden zitten op een eiland en zijn druk met het invullen van elkaars gedachten. Jim vult voor Evy in dat zij zich gekwetst en teleurgesteld voelt als hij zijn twijfels uit. En Evy is ervan overtuigd dat Jim niet meer zoveel van haar houdt als een paar maanden geleden. Niemand kan voor een ander denken. Je kunt je vermoedens hebben, maar je zult deze toch moeten checken bij de ander.

Last van de afstand
Jim en Evy komen er samen niet uit en bellen mij (personal coach) om een afspraak te maken. Ik nodig beiden uit om te vertellen, waar zij in het hier en nu het meest tegenaan lopen. Jim en Evy geven aan dat ze de meeste hinder hebben van de afstand die er tussen hen is ontstaan door het samenwoon verhaal. Het lastige is, dat hoe langer jij je gedachten voor jezelf houdt, des te groter de kans is, dat het tot iets wordt wat helemaal niet nodig is. Zolang je in je hoofd blijft schieten je gedachten alle kanten op. De betekenis die je aan je gedachten geeft bepaalt ook de zwaarte ervan.

Dichter tot elkaar komen
Jim en Evy mogen zichzelf vanuit hun ‘ik’ uitspreken naar elkaar. Door te delen wat hen bezighoudt ontstaat er weer meer betrokkenheid. De kou gaat uit de lucht en doordat Jim en Evy elkaar kunnen horen, ontstaat er wederzijds begrip. Vanuit begrip, ontstaat er ruimte en kan er gekeken worden naar mogelijkheden. Jim geeft aan dat hij graag eerst wil ‘proefsamenwonen’ met Evy. Hij benadrukt dat zijn voorstel voortkomt uit zijn nare ervaring en hij wil niet weer dezelfde fout maken. Juist omdat hij zoveel van Evy houdt.

Geen persoonlijke afwijzing
Evy kan nu zij van Jim heeft gehoord waar hij bang voor is, zijn voorstel ook met afstand tot zich nemen. Ze ervaart het ‘proefsamenwonen’ niet als een persoonlijke afwijzing. Evy ziet dat dit van Jim is en dat het niet met haar als mens te maken heeft. Jim en Evy gaan opgelucht en met het inzicht, dat delen een hoop gedoe kan voorkomen, de deur uit.

Een onafhankelijke blik
Herken jij jezelf in bovenstaande en wil je ook graag een onafhankelijke blik op jouw situatie? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna