Jaloezie is van alle tijden
Jaloezie is van alle tijden. Het is een emotie die net als blijdschap, angst, boosheid en verdriet onlosmakelijk met ons mens-zijn verbonden is. Jaloezie wordt ook wel het monster met de groene ogen genoemd; dit is gebaseerd op Shakespears Othello. Jaloezie is een van de meest heftige menselijke emoties en staat bekend om de hoeveelheid controle die de emotie op het gedrag van mensen kan uitoefenen.

Rationele en irrationele jaloezie
Je kunt jaloezie onderverdelen in rationele en irrationele jaloezie. Rationele jaloezie is het gevoel dat optreedt als er daadwerkelijk redenen zijn om jaloers te worden. Bijvoorbeeld wanneer je partner vreemdgaat of een ander er met de eer van jouw werk vandoor gaat.
Je hebt dus rationeel ‘normaal’ gezien alle reden om je teleurgesteld, boos of verdrietig te voelen.

Onzekerheid en angst
Irrationele jaloeziegevoelens worden gevoed door onzekerheid en angst. Je denkt dat er iets gaat gebeuren, zonder dat daar directe aanleiding toe is. Hierbij krijgen onterechte gevoelens van woede, wantrouwen en waanzin de overhand.

De god van de ijver
Jaloezie wordt meestal als een negatieve en lastige eigenschap ervaren. Als we echter terug gaan naar de oorsprong van het woord; het komt af van de Griekse god Zelos; de god van de ijver, komt jaloezie in een ander daglicht te staan. Je best doen, ergens voor ijveren zijn positieve eigenschappen.

Jaloezie op de loer
Als we nu een brug slaan naar jaloezie in de relatiesfeer, dan kun je zeggen, dat degene die jaloers is, ijvert voor zijn relatie. Hij/zij signaleert bedreigingen en stelt die aan de orde.
Als je op je tekort zit met betrekking tot intimiteit, seksualiteit en aandacht, dan kun je er van op aan, dat jaloezie op de loer ligt. Delen vanuit schaarste is nu eenmaal moeilijker dan vanuit overvloed. Jaloezie is meestal niet een persoonlijk probleem van 1 van beide partners, maar het gevolg van een probleem in de relatie.

Ziekelijke jaloezie
Uiteraard kun je doorschieten in jaloezie en kan de reactie buiten proporties zijn. Je spreekt dan van ziekelijke jaloezie. Meestal ligt daar een grote onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen aan ten grondslag, waardoor situaties eerder als bedreigend worden ingeschat.
Je wens om de ander bij je te houden schiet je voorbij, want je duwt de ander eerder bij je vandaan.

Tips
Help jezelf als je merkt dat je onzeker bent met de volgende tips:

  • Relativeer; bedenk dat niemand de beste, leukste of knapste kan zijn en jij dus ook niet.
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Je bent uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je mag er zijn los van je prestaties!
  • Plaats je gedrag in de context; wat maakt dat je jaloers bent?
  • Nodig jezelf uit om met mildheid te onderzoeken wat de onderliggende boodschap is.
Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.

Comments are closed.