Temperament
Nico (47) is getrouwd met Manon (45) en samen hebben zij twee kinderen.
Nico heeft een behoorlijk temperament en voelt zich snel aangevallen door anderen. Nico ervaart een mening niet als een opmerking over zijn gedrag in die bepaalde situatie. Hij ziet feedback als een afwijzing op zijn totale zijn.

Enerverende jeugd
Nico heeft een enerverende jeugd achter de rug. Het gezin is uit elkaar gevallen toen hij 12 jaar was.
De impact was groot; zowel emotioneel als in financieel opzicht. Nico was verbaal niet sterk en op het moment dat hij zich in een hoek gedrukt voelde sloeg hij erop los. De kinderen in de buurt en op school waren bang voor hem. Nico probeerde vriendjes met snoep en spullen te kopen.

Stelen uit verveling
Uit verveling ging Nico spullen uit winkels stelen en verkocht deze dan weer door. Nico’s geld brandde altijd in zijn zakken en het was alweer op voor hij er erg in had. Nico wilde meer geld verdienen en dit zorgde er voor, dat hij het licht criminele pad opging.

Moeite met autoriteit
Op een zeker moment werd Nico opgepakt voor heling en kreeg hij een taakstraf aan zijn broek. Nico besloot om een ‘echte’ baan te zoeken, maar al snel werd duidelijk, dat Nico en autoriteit niet zo goed samen gingen. Hij had vele baantjes die allen voor korte duur waren, omdat de verstandhouding door zijn opvliegende karakter al snel verstoord raakte.

Reguleren van boosheid
Momenteel werkt Nico voor zichzelf en dit bevalt hem goed. Helaas kampt hij nog wel met het reguleren van zijn boosheid en hier wil hij graag anders mee omgaan. Nico heeft het idee dat zijn kwaadheid hem overkomt en hij reageert dan ook heel impulsief op zijn omgeving. Boosheid is een sterke energie. Meestal zit er een oude pijn uit de kindertijd onder. Het boze kind wil gezien en gehoord worden. Nico leert, dat hij zijn kleintje kan uitnodigen om de onderliggende behoefte in de ogen te kijken.

Overstijgen van boosheid
Nico kan zijn boosheid overstijgen door zichzelf vragen te stellen; “Waar staat mijn boosheid voor; wat maakt dat ik nu zo boos ben?” Op deze manier neemt Nico al meer afstand in en kan hij de situatie beter overzien. Nico helpt zichzelf ook, door de diepere ademhaling toe te passen en waar nodig een time out te nemen. Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat de adrenaline uit je lijf is verdwenen en beweging helpt hierbij.

Ook boosheid mag er zijn
Boosheid is net als verdriet en angst een emotie die er is en er mag zijn. Nico krijgt een oefening mee om naar zijn boosheid toe te gaan en alle gedachten die hij hierbij ervaart toe te laten. Ook leert hij zich te uiten als hij boosheid op voelt komen door te zeggen: “Ik voel me kwaad” in plaats van “Ik ben kwaad”. Door ik VOEL me kwaad te zeggen, maakt hij een onderscheid tussen wie hij in wezen is en wat hij op dat moment voelt. Hierdoor leert Nico zijn kwaadheid beter te hanteren.

Oefenen als je ervoor staat
Oefenen kan pas als je ervoor staat en Nico heeft een patroon te doorbreken. Het is een proces van vallen en opstaan. Nico merkt dat als hij zijn tools in praktijk brengt, dat zijn boosheid veel minder hevige vormen aanneemt. Hij ziet nu ook dat het hem niet overkomt, maar dat hij er grip op kan hebben. Nico voelt zich hierdoor zelfverzekerder en betrekt ook de mening van een ander minder snel op zichzelf.

Herken jij jezelf?
Nico voelt zich een stuk beter in zijn vel en heeft zichzelf bevrijd van een boel opgekropte frustratie.
Herken jij jezelf in het verhaal van Nico en wil je ook ondersteuning om met je boosheid om te gaan?
Voel je vrij om mij te benaderen om je mogelijkheden te bespreken.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.