Ruzie over geld
John en Maria (26 en 28 jaar) hebben 2 jaar een relatie en wonen sinds 8 maanden samen.
In plaats van in de gloria te zijn, hebben zij een aantal keer per week ruzie over geld. John en Maria hebben gekozen voor 1 gezamenlijke rekening waar alle inkomsten en uitgaven samen komen.

Zeuren en zorgen
John vindt dat Maria zeurt. Hij vindt, dat Maria hem als een klein kind behandelt en dit zorgt voor de nodige verbale en non-verbale uiting van ergernis. Maria vindt, dat John veel te makkelijk geld uitgeeft en begrijpt niet, dat hij hier zo makkelijk over denkt. Maria maakt zich maandelijks zorgen of zij de vaste lasten wel kunnen betalen en dit geeft haar allerlei lichamelijke klachten. Maria slaap slecht en piekert veel.

Onbegrip en verwijdering
Beiden voelen zich niet begrepen door elkaar. Als reactie hierop, trekt John zich steeds meer terug en verzwijgt hij het als hij een aankoop heeft gedaan. John heeft geen zin in de betutteling en de zoveelste negatieve reactie van Maria. Maria heeft het idee tegen een muur te praten. Dit maakt haar steeds bozer en verdrietiger.

Openstellen
Twee mensen die veel van elkaar houden, worden door een verschillende visie over het besteden van geld, steeds verder van elkaar verwijderd. Hoe verder de mening van de ander van jou afstaat, des te lastiger het is, om je in die ander te verplaatsen. Toch is dit wat John en Maria nodig hebben; zich openstellen om de ander te kunnen horen.

Oordeel, mening en advies
Obstakels die je in het ontvangen van de ander kunt tegen komen zijn; je oordeel, mening en het ongevraagd geven van advies. Gedachten gaan heel snel en voor je het weet zit je in jouw cocon vol overtuigingen en aannames. Zie dan nog maar te luisteren…

Open luisteren
Open luisteren, vraagt om het parkeren van jouw gedachten, zodat je de ander echt kunt horen. Als je merkt dat je opgaat in je eigen gedachten haal jezelf dan weer terug naar het gesprek. Door bewust te luisteren, samen te vatten en door te vragen ontstaat een compleet ander gesprek. Meningen kunnen naast elkaar bestaan. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar je kunt elkaar  wel met wederzijds respect ontvangen.

Communiceren zonder lading
John en Maria leren beiden om op assertieve wijze te communiceren. Doordat zij nu praten vanuit hun ‘ik’ is er meer ruimte gekomen om zonder lading duidelijk te maken wat er bij een ieder speelt.
Ze voelen zich weer door elkaar gezien en gehoord. Hierdoor kunnen John en Maria weer denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Een koud kunstje
Het maken van nieuwe afspraken gaat door de verkregen rust en ruimte een stuk makkelijker. John en Maria besluiten om beiden een eigen bankrekening te openen en 1 gezamenlijke rekening. Op de gezamenlijke rekening storten zij allebei elke maand een vast bedrag waar de vaste lasten van afgeschreven worden. Hoe zij met het geld op de eigen rekening omgaan is aan hen zelf.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.

1 Reactie

Comments are closed.