De balans tussen loslaten en vasthouden

Ontstress en zorg voor meer rust!
Steeds meer moeders komen bij me, omdat ze merken dat ze te weinig aan rusttoe komen. Daardoor loopt de stress zo op, dat het steeds lastiger is om keuzes te maken. Ze hebben het gevoel dat ze vast zitten. Vaak merk je dat als eerste ergens in je lichaam: je hebt hoofdpijn, rugpijn, je onderarm trekt of je schouders zitten vast. Maar ook mentaal heeft stress en te weinig rust zijn weerslag op je: je bent sneller geïrriteerd, voelt je onzeker en rusteloos. Dit kan er ook toe leiden dat je besluiteloos wordt, vaak iets vergeet of geen prioriteiten meer kan stellen. Allemaal symptomen die je krijgt als je te lang, te druk bent. In je werk én privé!

“De bijzondere momenten zijn aan me voorbij gegaan”
Een goed voorbeeld over te veel privé drukte en stress is één van mijn vriendinnen. Ze vertelde me vorige week dat ze net terug was van een paar dagen weg met haar man. Ze had een heerlijke tijd gehad, maar ze baalde van zichzelf. “Ik had het gevoel dat ik bij elk bijzonder moment of leuke plek mijn smartphone moest pakken om een foto te maken of in te checken om op Facebook te zetten wat we aan het doen waren. Ik was dan zo druk met de reacties die ik daarop kreeg, dat ik amper de tijd nam om gezellig met mijn man te kletsen. Op een gegeven moment zaten we op een wel heel speciale plek thee te drinken, maar ik heb het amper gemerkt omdat het me niet lukte om in te checken… En dit realiseerde ik me allemaal pas toen ik weer thuis was. De echt bijzondere momenten zijn aan me voorbij gegaan!”

Stil staan bij privé stress
Dit gebeurt jou misschien ook wel eens. Dat je druk bezig bent om te kijken of iets geschikt is om te delen op Facebook of Twitter – dat er geen ruimte is om het moment écht te ervaren. Dit kan op gewone doordeweekse dagen of op vakantie zijn, tijdens dagjes uit met de kinderen naar een attractiepark of dierentuin, of als je op een feestje of concert bent. Je bent eigenlijk continue bezig met ‘het delen’ en niet meer met het moment. Je loopt jezelf voorbij, zelfs in je vrije tijd! Terwijl het zo belangrijk is om even rust te nemen en stil te staan bij waar je bent of om te zien hoe je kinderen genieten. Die rust- of pauzemomenten zorgen voor de balans in je leven, ook in je privéleven! We gaan er vaak vanuit dat ons werk voor stress zorgt, maar dat is zeker niet de enige oorzaak. In onze privétijd zijn we ook altijd bezig, zijn we geneigd om meerdere dingen tegelijk te doen en nemen we te weinig tijd om te ontspannen.Als je dit herkent, is het tijd om te ontstressen en om je mindset te veranderen, zodat je meer rust en ruimte in je hoofd krijgt en minder stress in je leven ervaart. Ontstressen zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met je energie en dat je meer balans ervaart tussen je werk en je gezin.

Op de profielpagina vind je meer informatie over deze professional.